Agenda
Resultats
Preu Entrades
Acreditacions

CROS, EL PRIMER 'HAT TRICK' DE LA HISTÒRIA DE LA LLIGA ESPANYOLA

Va ser el primer en fer-ho a Primera Divisió

Manel Cros

Molt s'ha parlat sobre la figura de Manel Cros, considerat com el jugador escapulat més mític de tots els temps. El davanter més famós -amb permís de Samitier- a la Barcelona dels anys 20, va deixar al seu historial registres mil vegades escrits i repassats. Ara bé, en ple Centenari, una dada inèdita (i històrica) ha saltat a la llum: Manel Cros va ser l'autor del primer 'hat trick' a la història de la lliga espanyola.

La xifra ha estat allà tota la vida, gairebé 80 anys. Hi era des de la segona jornada del primer campionat de lliga de Primera Divisió (1928/1929)... però fins ara ningú a la història de l'Europa s'hi havia fixat. Ha hagut de ser un article de la revista Don Balón el que, en ple Centenari escapulat, hagi tret a la llum una dada en forma d'article (veure imatge inferior) que torna a fer entrar a l'Europa, per enèssima vegada, a la història del futbol a nivell estatal.

Comencem pel principi. Què és un 'hat trick'? La pregunta, a aquestes alçades del coneixement futbolístic de la nostra societat, sembla estúpida, però no ho és. Molta gent barreja el concepte de fer tres gols en un partit amb el veritable significat del terme. Un 'hat trick' és quan un jugador d'un equip marca, en favor dels seus colors, tres gols, sí, però de manera consecutiva. Un jugador pot arribar a fer cinc gols en un encontre i no fer cap 'hat trick' si tres d'ells no són correlatius.

El primer home en fer tres gols a la lliga espanyola (més ben dit, quatre), va ser Lazcano, jugador del Real Madrid. Curiosament, els va fer tots quatre al primer partit de la història de la lliga ... i contra els escapulats!, que van caure per un contundent Real Madrid 5 - Europa 0. Els gols del Madrid, però, van ser de Lazcano (minuts 50, 59, 75 i 83) i Morera L. (63'). En marcar el seu company Morena enmig del segon i tercer gol de Lazcano, no se'l considera autor del primer 'hat trick' de la història de la lliga a Espanya.

Aquest registre futbolístic es va aconseguir a la segona jornada de lliga, el 17 de febrer de 1929, en un Europa 5 - Arenas de Guetxo 2. Manel Cros, d'igual forma que Lazcano, va fer quatre dels cinc gols de l'equip... però ell va aconseguir-ne tres de forma consecutiva. Els gols d'aquella jornada per part gracienca van ser marcats per Cros (12'), Ramonzuelo (25') i tres gols més consecutius de Cros (56', 68' i 73').

Cros entrava a la història com l'autor del primer 'hat trick' de la Primera Divisió... fet que l'europeisme no ha conegut fins al dia d'avui. En aquella mateixa temporada, l'Europa va tornar-li la moneda dels cinc gols al Real Madrid al partit de tornada (el conjunt gracienc també va ser el primer a la història en fer-li una 'maneta' als blancs, pel resultat final de 5-2). El que són les coses, en aquell partit, jugat el 28 d'abril de 1929, Lazcano i l'Europa tornaven a veure's les cares. El jugador madridista es va quedar sense marcar i, curiosament, un jugador de l'Europa va tornar a fer un 'hat trick'. En aquest cas Bestit, que va fer els primers tres gols del partit (8', 13' i 15').

Des de sempre s'ha comentat en l'entorn escapulat l'escassa informació històrica, sobretot dels anys 50 cap als orígens del club, de la qual es disposa tant a l'entitat com als arxius de particulars o fons documentals de diaris i revistes sobre els ets i uts de l'Europa. Aquesta dada de Manel Cros estava allà, ben visible, i ni historiadors ni amants de l'Europa ens hem adonat mai. Per si encara quedava algun petit dubte sobre si Cros és o no és la figura europeista més gran de tots els temps, aquest 'hat trick' dóna per tancada la golejada.

Manel Cros

Notícia: Don Balon / documentació històrica: ceeuropa.cat

acidH TEB FederacioAcell