Agenda
Resultats
Preu Entrades
Acreditacions

EUROPA, TERRASSA I HISTÒRIA

Un article d'Àngel Garreta( @angelgarreta )
Font: Llibre "Història d'un Històric" i dades de Xavier Vidal
Fotos: Ramon Vergés i Àngel Garreta 


Un duel amb molts capítols pel record

El Nou Sardenya acollirà aquest diumenge el darrer duel del conjunt escapulat dins l'any 2013. Ho farà presentant un cartell amb patxoca: Europa-Terrassa. Dos equips amb molta història i que, quan s'han creuat pel camí, ha deixat capítols pel record, dates assenyalades (aquest cap de setmana no serà la primera vegada que tots dos equips juguin un 22 de desembre) i fets inèdits.

 

No només dos trofeus de la Copa Catalunya comparteixen Europa i Terrassa com punts en comú. Tots dos equips, al llarg de gairebé cent anys, s'han anat trobant en diferents situacions que han deixat un seguit de capítols memorables que a continuació repassem amb la vista posada al duel d'aquest diumenge a l'estadi europeista. Tornem a viure els xocs més significatius en ordre cronològic.

 

1915/1916 (Promoció fallida)

 

Un dels primers duels entre graciencs i egarencs que va tenir pes dins la història va tenir lloc la temporada 1915/1916. L'Europa, per segona vegada seguida, intentava pujar a la màxima categoria del Campionat de Catalunya.  En el partit decisiu, l'equip escapulat -en aquells anys encara a ratlles verticals- i el conjunt vermell van jugar-se la fita a una carta al camp neutral del FC Barcelona.

 

Va ser la primera vegada que l'estadi del Barça acollia un Europa-Terrassa decisiu i, com veurem més endavant, no va ser la darrera. Fruit d'un encontre dur, els europeistes van caure 5-2 i es van quedar sense ascens. En aquella temporada va entrar a la presidència de l'Europa l'històric president Joan Matas, mecenes de les més altes fites mai assolides.

 

1940/1941 (Primer partit a Sardenya)

Història
Equip de l'Europa contra el Terrassa el 22 de desembre de l'any 1940. Destaquen
Payà, Serracant, Guerrero, Ballester i el darrer ajupit, amb una cinta al cap, el joveníssim
Gonzalvo III, que després faria història amb diferents equips de l'estat

 

 Tal dia com el que jugaran el duel de lliga l'Europa i el Terrassa però de l'any 1940 (és a dir, un 22 de desembre) va tenir lloc la primera visita del club egarenc a vell estadi de Sardenya, que feia només 21 dies que s'havia inaugurat amb un Europa-Granollers. L'Europa va perdre per 2-4. Al final d'aquella temporada, Terrassa, Horta i Europa van quedar empatats triplement a 13 punts. La víctima amb pitjor bagatge va ser l'equip escapulat, que en l'any de la seva estrena d'un dels camps més simbòlics, va perdre la categoria. A la foto superior, l'onze de l'Europa d'aquell 22 de desembre.

 

1965/1966 (La pròrroga més llarga de la història)

 

El duel de duels, la 'mare' de tots els Europa-Terrassa i que va passar a la història del futbol, va tenir lloc l'any 1966. L'Europa, llavors a Segona A, va disputar la promoció de permanència a la categoria davant un Terrassa de Tercera que volia arribar a la categoria de plata del futbol estatal. A l'anada, a Terrassa (19 de juny) derrota per 1-0. A la tornada, a Sardenya (26 de juny) victòria per 1-0. Així doncs, tercer i definitiu partit de desempat (el 29 del mateix mes) i, segons el reglament d'aquella època, a jugar en camp neutral. De nou, a escena, va entrar l'estadi del FC Barcelona, en aquesta ocasió el Camp Nou. Davant 25.000 espectadors, Europa i Terrassa van passar a la història d'aquest esport disputant el duel més llarg. El partit clau es va resoldre en un total acumulat de... 154 minuts!
 
Amb 3-3 al marcador finalitzant els 90 minuts, es va jugar una pròrroga de 30 minuts que també va finalitzar sense gols. La normativa de l'època obligava a jugar pròrrogues suplementàries de 10 minuts "a finish", és a dir, fins que algú fes un gol. Europa i Terrassa van signar 3 petites pròrrogues més de 10 minuts sense gols, fins que l'equip gracienc, per obra de Villodres, va fer el 4-3 al quart minut de la quarta pròrroga de 10 i superant els 90+30 minuts anteriors amb salvació de la categoria al sac. En total, 154 minuts. Un duel que va començar a dos quarts de set de la tarda i que va sentir el xiulet final a les deu de la nit. Simple i senzillament antològic!

Història
Gol de l'Europa en l'1-0 al vell Sardenya que forçava el partit de desempat

Història
Onze de l'Europa (i porter suplent) al Camp Nou en l'històric partit de desempat:
Valiente, Rojo, Alfonso, Salud, Duró, Martín, Castaños, Pàmpols, Elizondo,
Chancho, Díaz, Crispí i Villodres, aquest últim autor del gol salvador.

Història
Una imatge de l'Europa-Terrassa més important de tots els temps


1992/1993 (El darrer partit a Sardenya)

 

Si l'any 1940 el Terrassa va ser dels primers equips en saltar al terreny de joc de l'estrenat estadi de Sardenya, l'any 1992 va tenir l'honor de ser l'últim. Amb l'inici de les obres de remodelació del camp per acabar edificant l'actual Nou Sardenya, el darrer duel de lliga del vell estadi va ser un Europa-Terrassa (0-0) disputat el 6 de setembre de 1992. Posteriorment, l'Europa viuria dos anys d'exili abans d'estrenar la seva actual casa.
 
Com a dada curiosa i contextual d'aquella època (any de Jocs Olímpics a Barcelona), temps enrere, amb la capital catalana ja designada com a seu, els organitzadors van dubtar fins al moment final quin estadi havia d'acabar acollint els partits d'hoquei. Havien de remodelar, fer nou i encabir milers d'espectadors a Gràcia o a Terrassa. La natural 'tirada' per l'hoquei al Vallès va fer decidir en darrera instància fer el majestuós Olímpic de Terrassa. El destí va estar a tocar d'ubicar tan magnífic escenari entre els carrers de Sardenya, Camèlies i Secretari Coloma. Indirectament, aquí també van estar lligats tots dos clubs.
 
Història
Equip de l'Europa a Terrassa, a la segona volta d'aquella temporada. Onze format per:
Morales, Surrallés, Ventura, Lluís, Gómez, Edel, David Martín, Àlex, Capella,
José Manuel i Salazar.
 

2012/2013 (Últim precedent)

 

La passada temporada l'Europa-Terrassa no va passar a la història com tots els anteriors però com a tancament d'article retrospectiu, valgui incloure'l en tractar-se del darrer que s'ha disputat en aquesta llarga trajectòria de rivalitat. Un darrer precedent que caducarà diumenge a les 12 del matí.
 
Història
El capità Cano saluda el capità egarenc Molist (actualment a l'Horta) abans d'iniciar-se
l'Europa-Terrassa de la passada temporada al Nou Sardenya

 

acidH TEB FederacioAcell