Quina catarsi!

29 Novembre 2015 Àngel Garreta
Pinya dels jugadors celebrant el segon gol Pinya dels jugadors celebrant el segon gol Fran Capell

L'Europa s'ha retrobat amb la victòria contra el Palamós (2-1) en un duel que ha començat perdent i que ha capgirat al minut 88 davant l'esclat col·lectiu de joia de jugadors, tècnics, socis i aficionats. L'equip suma tres punts purificadors.

Tercera Divisió · Jornada 16 · 29/11/15 · 12 hores · Estadi Nou Sardenya · 500 espectadors

2 - 1 PALAMÓS

Els escapulats han posat fre a la ratxa de nou jornades seguides sense guanyar superant, de nou, moltes adversitats. El Palamós s'ha avançat amb un penal dubtós, a l'Europa no li han xiulat un de clar a favor i Àlex Fernández i el davanter Lozano, titular avui provinent del Filial, han hagut de deixar el camp al primer temps lesionats. Malgrat tot, a dos minuts de complir-se el temps reglamentari l'èpica ha picat a la porta dels graciencs per cobrar-se el bon treball de tot el partit.

Primera Part

Novetats en l'onze escapulat a l'inici del matx amb el davanter Lozano de titular i Nils de lateral esquerre amb Montoro d'extrem en el mateix carril. Per aquesta banda ha arribat el principal perill de l'Europa al primer temps, combinant també per la dreta amb Dot i Rovira incorporant-se a l'atac. Anant de menys a més, l'Europa és l'equip que ha posat les ocasions, fent ben visible als presents per quin motiu Bayona, porter del Palamós, és un dels mites del futbol català. El dorsal 1 dels visitants ha estat el millor, de llarg, del seu equip, evitant en molts moments del matx un marcador més ampli.

El recital de Bayona ha començat al minut 16, refusant una falta directa de Nils. Dos minuts després, gran estirada per fer el mateix amb un xut de Guzman. Pocs segons després ha arribat el primer dels infortunis d'avui pels graciencs. En una caiguda al terra d'Àlex Fernández -que ha acabat topant contra la tanca de publicitat- el migcampista escapulat ha trepitjat el seu rival quan anava a posar el peu a terra després d'un petit salt i s'ha girat el turmell de la cama esquerra. Fran Bea ha entrat en el seu lloc al minut 23 i s'ha acabat convertint en el protagonista final del matx.

Al minut 29 l'extrem Rovira podria haver passat a la història dels gols més bonics de l'Europa en aquesta dècada però la seva estètica xilena ha topat de nou amb l'agilitat de Bayona. El propi Rovira ha estat protagonista en el gol visitant. En un refús a l'àrea gracienca, el jugador escapulat ha vist com la pilota li ha vingut al damunt i en l'intent de gir i amb el braç obert ha tocat la pilota sense voluntarietat, malgrat el col·legiat ha acabat assenyalant penal i targeta. Gianni, tot i encertar la direcció del xut de Medina des dels onze metres, no ha pogut evitar el 0-1. Per a més acumulació de mala sort, Lozano s'ha retirat al minut 39 amb problemes als isquiotibials.

Segona Part

L'Europa ha sortit a la gespa decidit a no sumar una jornada més sense guanyar. Ja al primer minut, segona polèmica de la matinal. Dot, internant-se a l'àrea per la dreta, ha estat objecte d'un clar penal que l'àrbitre no ha assenyalat i ha convertit en groga pel lateral per suposada simulació. El marcador en contra per un penal, un de nou no xiulat a favor i l'infortuni de les lesions no han afectat la moral d'un Europa que, tot i qualsevol temporal en contra, estava decidit a tallar la ratxa i no passar d'avui en el gir de l'espiral que arrossegava.

Al minut 51 Bayona ha tornat a salvar el gol pel seu equip a xut de Guzman, però no ha pogut evitar l'empat de Montoro just dotze minuts més tard. Després d'una bonica jugada de combinació en curt, els tocs finals de Rovira i Guzman han deixat la pilota per a Montoro qui, des de fora l'àrea i engaltant un xut amb molt angle obert, ha fet entrar la pilota pel pal més llunyà de Bayona, posant fi a 370 minuts sense marcar l'Europa en lliga. El gol i un parell d'accions ofensives i serveis de cantonada acte seguit, han acabat de donar empenta a l'equip i a una graderia que s'ha entregat als seus.

Malgrat el domini de l'Europa fins al final, la remuntada costava de certificar del tot: Uri rematant de cap i topant amb l'oposició de Bayona, Abel Rita entrant a l'àrea i enviant massa alt, una rosca de Fran Bea que bloca el porter... El Palamós estava tancat al seu camp i portava perill a la contra de forma molt aïllada. Malgrat tot, a punt ha estat de donar un ensurt al minut 86 quan l'assistent ha anul·lat per fora de joc una ràpida cursa de Narcís Barrera qui havia acabat deixant la pilota a Roger Matamala. El davanter l'havia ficat al fons de la xarxa però l'acció ja no servia.

De l'ensurt s'ha passat a l'èxtasi quan, dos minuts més tard, l'Europa ha acabat de girar del tot el mitjó. Després d'una sèrie d'intents de rematada, de trobar espai i de pilotes rebotades per la defensa del Palamós, Fran Bea ha controlat la pilota, s'ha acomodat el xut en dues ocasions deixant clavats els defenses amb molta classe i quan ha vist l'espai just per provar la rematada, ha xutat ajustat al pal i ha fet entrar la pilota al fons de la xarxa, lluny de l'abast del porter. El Nou Sardenya, que avui estrenava noves cadires a la tribuna, ha vibrat amb un dels gols més celebrats dels darrers mesos i que ha certificat el retrobament de l'Europa amb la victòria.

EUROPA: Gianni, Dot, Alberto, Padilla, Nils, Uri (Rubi, 82'), Rovira, Àlex Fernández (Fran Bea, 23'), Lozano (Abel Rita, 39'), Guzman i Montoro.

PALAMÓS: Bayona, Cano, Jordi Matamala, Pastor, Moha, Gerard, Agi (Subi, 67'), Narcís Barrera, Coro, Medina (Roger Matamala, 78') i Lladó (David Torres, 73').

ÀRBITRE: Oliver Castaño Coso (Tarragona) assistit per Karim Mansouri (Tortosa) i Pau Serrat Susi (Tortosa).

TARGETES: Grogues a Dot, Nils, Rovira i Lozano (Europa) i a Jordi Matamala, Pastor, Moha i Gerard (Palamós). Vermella directa a David López per protestar -minut 88- com a suplent a la banqueta (Europa).

GOLS: 0-1 (Medina -p-, 38'); 1-1 (Montoro, 64'); 2-1 (Fran Bea, 88').

Jornada 16 del campionat regular de lliga de la Tercera Divisió grup V.

Per l'Europa no han pogut formar part de la convocatòria: Javi Iglesias i Cano (lesió) i Poves i Josa (decisió tècnica).

Han completat la convocatòria de l'Europa sense jugar: David López i el porter Fer / Pel Palamós han restat a la banqueta: Ayala i el porter Aleix.

Partit disputat amb sol i una temperatura mitjanament agradable per a finals de novembre.

L'Europa talla en sec una ratxa de 9 jornades seguides sense guanyar. El Nou Sardenya ha estrenat noves cadires a tota la tribuna alta -blaves amb el nom del club en blanc- i la tribuna baixa de l'estadi.

Montoro ha fet l'empat que ha impulsat la reacció final de l'Europa fins la victòria / Foto: Fran Capell