Agenda
Resultats
Preu Entrades
Acreditacions

Un derbi d'arrel digital

22 Novembre 2022 Redacció
Els capitans se saluden al derbi del Nou Sardenya d'un mateix 27 de novembre d'ara fa 6 anys Els capitans se saluden al derbi del Nou Sardenya d'un mateix 27 de novembre d'ara fa 6 anys Arxiu CE Europa (Àngel Garreta)

L'Europa-Sant Andreu és el segon derbi de futbol més important a Catalunya. No obstant, no tothom sap d'on sorgeix aquesta rivalitat.

Durant el segle XX, diversos equips eren rivals habituals de l'Europa i dos en concret es podrien destacar com els rivals més directes: Sants i Martinenc. L'un per diversos duels 'calents' i polèmics canvis de club dels jugadors fa unes quantes dècades i l'altre per pura proximitat, donat que el terreny de joc de l'Europa i el del Guinardó estan separats per poc més de 800 metres.

Altres barcelonins com Horta, Júpiter o el propi Sant Andreu no formaven part de l'imaginari col·lectiu del que se'n diu una rivalitat. Com és, doncs, que actualment aquest duel desperta passions? Per culpa o gràcies a internet. L'aparició dels primers fòrums d'opinió a la xarxa, molt sovint sota l'anonimat dels usuaris i en un sistema d'opinió públic sovint mancat de formes, va provocar les primeres enganxades i discussions.

Quan es parla amb aficionats d'un i altre equip sorgeix l'eterna pregunta: què va ser abans, l'ou o la gallina? Qui va fer la primera desconsideració pública cap a l'equip o aficionats rivals, gent de l'Europa o del Sant Andreu? Sigui com sigui, l'incipient jovent d'aquells inicis de segle XXI, amb noves eines de comunicació i socialització a la mà, van acabar activant, per passiva, una rivalitat fins llavors totalment inexistent.

Podem dir, clarament, que la rivalitat Europa-Sant Andreu és nova, que té un orígen digital i que és pròpia d'aquest segle. Això sí, a nivell exponencial ha crescut fins i tot més que velles rivalitats de la ciutat. Sigui com sigui, aquells embrionaris debats digitals van sembrar el que ara es recull: un derbi apassionat, de gran interès general dels amants del futbol català, intens (i per què no dir-ho, tens) i que a Catalunya acull la major asistència de públic en un partit de lliga de dos rivals de la mateixa ciutat després de Barça i Espanyol.

Si sou dels que mai heu viscut un derbi Europa-Sant Andreu, us animem a fer-ho aquest diumenge 27 de novembre a les 12:30 hores.