Entrevista amb Guillem Josa i Marc Rodríguez, coordinadors del Futbol 7 del club

13 Març 2019 Mònica Aguilar
Marc Rodríguez (esquerra) i Guillem Josa al Camp de l'Àliga Marc Rodríguez (esquerra) i Guillem Josa al Camp de l'Àliga Àngel Garreta

En Guillem i en Marc són dos clars exemples de fidelitat a l'Europa. Van començar de jugadors i ara també coordinen part de la base.

Tots dos van entrar al club de petits com a jugadors i han anat cremant etapes a totes les categories del futbol de base. En Guillem Josa ha aconseguit, també, el somni de qualsevol nen arribant al primer equip. Durant aquests anys, tant el Marc com el Guillem han crescut i madurat de la mà del club fins convertir-se en entrenadors de la base. A més a més, des de fa ja un any són els encarregats de coordinar i dirigir els 15 equips de Futbol 7.

Quina valoració feu del primer any en la coordinació del futbol 7 escapulat?
Marc Rodríguez (MR): El fet d’agafar la coordinació al febrer, just al tram final de temporada, em va descol·locar. El dia que Gatell m’ho va oferir, li vaig comentar que el canvi seria fort però que poc a poc tot aniria bé. Prendre decisions cap a gent que té més experiència o és més gran que tu és difícil a l’inici. Són moments complicats quan no inicies la temporada, però enguany serà més fàcil, ja que ho duem molt bé a nivell de gestió i de logística.

Guillem Josa (GJ): El que va costar més va ser el canvi de rol. Vaig passar de ser igual amb tots els entrenadors, a estar per sobre i incidir-los en aspectes del seu equip. El fet que haguem acabat la temporada passada i ho haguem planificat tot amb l’equip actual de la coordinació de futbol 7 ens ha donat confiança per afrontar aquest any diferent. Tot aquests canvis han suposat un salt a nivell qualitatiu pel club, ja que creiem que els entrenadors estan més contents i també perquè la manera de fer és bona i conseqüentment els equips competeixen millor.

Com heu viscut el canvi de ser només entrenadors a compaginar-ho amb la faceta de coordinadors?
GJ: Ha sigut un gran canvi realment. Com a entrenador tens responsabilitats però són únicament envers el teu equip. Cada entrenador es pensa que el seu equip és el més important i que el món gira al voltant seu. Ser coordinador et fa veure-ho tot des de la distància i penses que potser fa uns anys jo era així i només em centrava en el meu equip, però ara això ha canviat. Una de les nostres funcions també és fer veure a la resta d’entrenadors que tots ells també formen un equip, no només el seu.

MR: El canvi més important és ser partícip en tots els equips que coordines i no únicament en el teu. Hi ha trams de l’any, quan tu estàs tranquil i les coses et surten bé, que pateixes més per altres equips i estàs a sobre amb altres entrenadors, reforçant-los molt més. El canvi al final és això, estar al costat d’entrenador i jugadors en els moments més complicats per donar una empenta.


190313 f7 1

 

Quins canvis heu aplicat respecte a temporades anteriors?
GJ: En línies generals tot funcionava molt bé. Els canvis més importants van ser fa uns anys quan Oscar Belis, Ramon Gatell i Xavi Lucas van agafar la coordinació. Hem mantingut els canvis que es van dur a terme en el seu dia, que van ser molt bons, i en petits detalls millorar-los. Per exemple, l’any passat teníem un sistema d’entrenament per Internet que no acabava d’agradar i aquest any ho hem canviat. Són petits detalls que potser a nivell extern no es veuen, però que a nivell intern creiem que donen un plus de qualitat.

MR: La base potent ja estava. Al cap i a la fi, el que hem fet és ajustar alguns aspectes i donar el nostre toc personal. Crec que hem fet una passa a nivell de simplificar-ho tot encara més, sobretot en fer-ho més fàcil per l’entrenador. La feina que hi ha darrere d’un equip és molt gran i si els hi podem facilitar la feina més millor.

Valoreu positivament que gran part del gruix dels equips de futbol 7 estiguin formats per jugadors de l’Escola?
MR: Sí rotund. Em quedo amb una frase de l’any passat quan l’equip de Josa va pujar a Preferent amb l’Aleví A que remarcava que tots els jugadors havien sortit de l’Escola del club. Sinó l’únic, serem dels pocs clubs que podem presumir, sobretot en futbol 7, de mantenir categories, d’ascendir equips, de competir i de subsistir amb una base. És un orgull anar a qualsevol camp i veure que el gruix de l’equip s’ha format a casa. I més quan, tant el Josa com jo, portem aquí des de petits i hem pogut gaudir de com de maco és aquest procés.

GJ: I tant. El fet que entrin de ben petits a l’Escola i vagin millorant i fent-se grans aquí dins crea la identitat del club. És a dir, que quan et posis la samarreta de l’Europa te la posis perquè vols i perquè creguis en aquell escut. D’aquesta manera si creus en l’escut i en el club valores més jugar i jugues millor.

Quins són els valors sobre els quals centreu l’educació i formació dels jugadors del Futbol 7?
GJ: El valor més important, ja no només amb el futbol 7, sinó a nivell global de club és el respecte. Respectar-ho tot, els companys, els entrenadors, els rivals, el material. Som un club petit i entre nosaltres els pocs que som ens hem de respectar. Si a mi em respecten i estic agust en aquest club, voldré estar-hi més. Tot aquest conjunt crea la identitat de l’Europa.

MR: A més del respecte, la predisposició de tothom. Tant dels nens a l’hora de jugar 2 quarts o els que facin falta, com per anar a veure al Primer Equip per fer-se la foto, etc. Al cap i a la fi formar-los com a persones, que tinguin voluntat i que els hi agradi fer el què fan a dins del club. No és el mateix vestir una samarreta que t’has posat des de que tenies 4 anys que haver passat per més equips. La identitat es crea amb els valors de l’Europa.


190313 f7 S

 

Quin és l’objectiu que us marqueu des de la coordinació per la present temporada?
MR: Ens centrem en les dinàmiques i funcionament dels grups. S’estableixen unes pautes com donar la mà als responsables que es trobin pel camp, cuidar el material, en general educar els nens. Envers els entrenadors, volem que les maneres siguin bones i que es dediquin al seu equip preparant amb cura els entrenaments i els partits. Volem seguir per la branca de la bona imatge que té la base de l’Europa de portes cap a fora.

GJ: A nivell futbolístic, l’objectiu que tenim com a coordinadors és salvar la categoria de tots els equips. D’aquesta manera també queda un bon record pels nens, pels entrenadors i la bona feina que està fent tothom es veu reflectida en quant a resultats.

A aquestes alçades de temporada quina valoració general feu dels equips de futbol 7?
MR: A nivell competitiu tot està anant com esperàvem. Sabíem que amb l’Aleví A i B patiríem i que l’objectiu seria lluitar per mantenir la categoria. Amb benjamins i prebenjamins és diferent, és una etapa per formar-se primer com a persona i després com a jugador.

GJ: Quan vens aquí cada tarda a treballar i veus els somriures en la gent, això és el que m’omple de la meva feina. Pots haver tingut un mal dia i vens aquí i entre els entrenadors i els jugadors se t’oblida tot. Sembla que el temps que estàs aquí no existeixi res més.


Entrevista completa a L'Escapvlat

Aquest article és una part de l'entrevista a doble pàgina central que apareix al darrer número de L'Escapvlat. A les pàgines del diari o en la seva versió PDF, podeu consultar l'article complet, veure més fotografies i el perfil particular de tots dos coordinadors.

 

No trobes l'article que busques?
Si busques un anterior a Juny del 2014, probablement sigui a la Hemeroteca

acidH TEB SpecialOlympics FederacioAcell