Agenda
Resultats
Preu Entrades
Acreditacions


Toni Ribas: "Tenim porters amb implicació, qualitat i ganes"

Toni Ribas: "Tenim porters amb implicació, qualitat i ganes" Toni Ribas en un escalfament de l'equip aquesta temporada, previ a un partit

Porta el mateix número de temporades a l'equip que Pedro Dólera. És el preparador específic de porters i també 'scouter' del cos tècnic. Toni Ribas ha concedit una entrevista per a ceeuropa.cat on parla de l'equip, el seu rol i el particular món del porter amateur en l'actualitat.

Com valores esportivament aquest inici de temporada?
És positiu i il·lusionant des del primer dia. Especialment dins la parcel·la defensiva estem contents perquè tenim bones actuacions en aquest inici de lliga. L'equip treballa molt i això fa que tingui bon rendiment en aquest sentit.

Com és el dia a dia de la feina d'un preparador de porters?
Varia segons el moment. Per norma general, el dilluns és un dia bàsicament de recuperació, però dediques temps a parlar amb els porters per intentar ajudar a modificar algunes coses. Es busca així minimitzar els errors. El dimarts és un dia més complet. A l'Europa tenim sort que en Pedro Dólera i en Dani Contreras donen molta importància a la preparació dels porters. Aquest dia treballem molt el següent partit i fem molta feina específica. Tot varia una mica segons què tens per davant, si setmana de tres partits, en quines alçades de temporada es troba la lliga, etc. Els dijous hi ha partit entre els jugadors i el divendres és un dia de menys volum perquè el partit ja el tens gairebé al damunt.

Dins la xerrada tàctica que l'entrenador pot fer amb els jugadors preparant el següent partit, hi ha una conversa a banda amb els porters, per part d'ell o teva, sobre cames bones i dolentes dels davanters rivals, cantó on xuten els penals, etc?
Sí. El dia de partit aprofitem totes les dades i informació que tenim a l'abast per informar als porters dels moviments més habituals del rival en córners, faltes, accions d'estratègia, cames bones i dolentes dels rematadors, qui entra millor de cap, xuts llunyans... tot ajuda a poder prevenir millor, sobre el paper, possibles accions de partit.

140917-ribas-3

L'equip només ha encaixat un gol, i de penal, en aquest inici de lliga. Suposem que per a preparador i porter és una petita satisfacció personal, oi?
Sí però relativa. Sempre diem els porters i jo que preferim guanyar els partits 5-4 i encaixar 4 gols si això vol dir que sempre acabarem sumant la victòria. I ho diem sincerament. Però no treu que sigui molt positiu no rebre gols. De fet ja no és una cosa només del porter o el preparador, és una feina de l'equip. Si ens fixem, a l'Europa habitualment li xuten poc. És clar que el porter, que per a això està, sempre tindrà un moment on ha de resultar decisiu i intervenir amb encert per evitar un gol cantat, però la clau és que el 80% de la feina la fa l'equip amb la seva tasca defensiva, fent que el 20% que ha de resoldre el porter no siguin moltes ocasions, en número, durant el partit. Això sí, el porter ha d'estar preparat i amb tensió competitiva per quan toca intervenir en aquest 20% i, val a dir, fa anys que estem contents en aquest aspecte amb tots els porters que hem tingut dins la plantilla.

Ets el preparador de porters però també fas 'scouting' pel cos tècnic...
Sí, és una altra de les meves funcions. Abans, fer això al futbol era menys habitual. Ja no diem dins el més modest. Ara ja és molt habitual des de fa cinc o sis anys. Vaig proposar la idea fa temps, també per poder analitzar jo els porters, i en Pedro Dólera em va dir que seria convenient gravar els partits dels rivals que ens trobariem en les immediates jornades del calendari. Això també ha fet que m'hagi perdut molts partits de l'equip en directe, tot i que sempre els tenim enregistrats. Com a curiositat puc dir que es pateix molt seguint l'equip per Twitter!. Enguany també tenim l'Andrés, que ens ajuda en aquesta tasca, i ara també m'encarrego de gravar els nostres propis partits per després revisar-los. Aquesta temporada veuré l'equip en directe molt més.

140917-ribas-4

Enguany, per la lesió de Sergio, l'Europa té tres porters. Com es gestiona una situació així en un club amateur acostumat, com tots, a tenir-ne dos?
És una circumstància casual i molt poc habitual. De fet, quan tots tres estiguin plenament en forma, viurem una situació inèdita fins ara des que estic al club que és haver de triar un porter titular, un per la banqueta i, com a malaurada novetat, haver de deixar-ne un a la graderia. Sigui com sigui, la nostra feina és matenir tots els porters amb la màxima forma possible i, posats a tenir aquesta circumstància, que sigui un problema en positiu que el tècnic decideixi quins formen part de la convocatoria i qui no. Quanta més competencia millor i tots tres porters són porters treballadors i preparats.

Quan un club té un porter del renom i garanties de Rafa Leva, com es treballa la mentalització de la resta de porters, sabent que és molt complicat ocupar el seu lloc?
Al llarg dels darrers anys hem tingut porters joves i a la vegada molt intel·ligents que saben que més enllà dels minuts, formar part d'aquest equip és una oportunitat de creixement i per aprendre d'un porter contrastat i veterà. També és cert que, en els dos darrers anys, l'Eloi Mir va tenir els seus partits a la lliga i va respondre a la perfecció. De fet, a Dólera li agrada tenir dos porters competitius, enguany casualment tres, per poder participar en el moment que sigui per la circumstància que sigui. En aquest aspecte estem tranquils perquè els mateixos porters joves veuen que en Rafa està en un nivel molt alt i no s'ho agafen com una resignació sinó com una manera d'aprendre i com un creixement personal. Tots mostren implicació i ganes i si en aquesta temporada acabem tenint moments on tocarà veure una cara nova sota pals, estic segur que donaran un bon rendiment. El seu treball durant la setmana així ho demostra.

140917-ribas-2

Preparador de porters del Primer Equip i ara també iniciant un projecte amb la base...
Em fa molta il·lusió. Amb la coordinació esportiva del Futbol Base ja vam començar el projecte, de forma molt inicial, la temporada passada. Enguany volem fer un parell de dies específics amb els porters per treballar aquesta parcel·la de forma concreta. Dividir per etapes, categories, elements de treball... Cada vegada més el món del futbol no professional dóna al porter la importància i singularitat que mereix i a l'Europa tenim clar que podem fer una bonica feina formativa en aquest sentit.

No trobes l'article que busques?
Si busques un anterior a Juny del 2014, probablement sigui a la Hemeroteca

acidH TEB SpecialOlympics