Agenda
Resultats
Preu Entrades
Acreditacions

Noticies FemenI 2223
Noticies CasaVicens

Un derbi d'arrel digital

22 Novembre 2022 Redacció
Els capitans se saluden al derbi del Nou Sardenya d'un mateix 27 de novembre d'ara fa 6 anys Els capitans se saluden al derbi del Nou Sardenya d'un mateix 27 de novembre d'ara fa 6 anys Arxiu CE Europa (Àngel Garreta)

L'Europa-Sant Andreu és el segon derbi de futbol més important a Catalunya. No obstant, no tothom sap d'on sorgeix aquesta rivalitat.

Durant el segle XX, diversos equips eren rivals habituals de l'Europa i dos en concret es podrien destacar com els rivals més directes: Sants i Martinenc. L'un per diversos duels 'calents' i polèmics canvis de club dels jugadors fa unes quantes dècades i l'altre per pura proximitat, donat que el terreny de joc de l'Europa i el del Guinardó estan separats per poc més de 800 metres.

Altres barcelonins com Horta, Júpiter o el propi Sant Andreu no formaven part de l'imaginari col·lectiu del que se'n diu una rivalitat. Com és, doncs, que actualment aquest duel desperta passions? Per culpa o gràcies a internet. L'aparició dels primers fòrums d'opinió a la xarxa, molt sovint sota l'anonimat dels usuaris i en un sistema d'opinió públic sovint mancat de formes, va provocar les primeres enganxades i discussions.

Quan es parla amb aficionats d'un i altre equip sorgeix l'eterna pregunta: què va ser abans, l'ou o la gallina? Qui va fer la primera desconsideració pública cap a l'equip o aficionats rivals, gent de l'Europa o del Sant Andreu? Sigui com sigui, l'incipient jovent d'aquells inicis de segle XXI, amb noves eines de comunicació i socialització a la mà, van acabar activant, per passiva, una rivalitat fins llavors totalment inexistent.

Podem dir, clarament, que la rivalitat Europa-Sant Andreu és nova, que té un orígen digital i que és pròpia d'aquest segle. Això sí, a nivell exponencial ha crescut fins i tot més que velles rivalitats de la ciutat. Sigui com sigui, aquells embrionaris debats digitals van sembrar el que ara es recull: un derbi apassionat, de gran interès general dels amants del futbol català, intens (i per què no dir-ho, tens) i que a Catalunya acull la major asistència de públic en un partit de lliga de dos rivals de la mateixa ciutat després de Barça i Espanyol.

Si sou dels que mai heu viscut un derbi Europa-Sant Andreu, us animem a fer-ho aquest diumenge 27 de novembre a les 12:30 hores.

 

No trobes l'article que busques?
Si busques un anterior a Juny del 2014, probablement sigui a la Hemeroteca

acidH TEB SpecialOlympics