Agenda
Resultats
Preu Entrades
Acreditacions

L'Europa i l'Olímpic de Berlín

06 Juny 2015 Àngel Garreta
L'Europa a l'Olímpic de Berlín L'Europa a l'Olímpic de Berlín Arxiu CE Europa (Ramon Vergés)

Aquest vespre es juga la final de la Champions League a l'Olímpic de Berlín amb presència del FC Barcelona, però va ser un altre equip català, l'Europa, el primer que va disputar un partit en aquest escenari. Va ser un amistós contra l'Hertha l'any 1927 en una gira internacional dels graciencs.

La dècada dels anys 20 del segle passat va ser daurada per un Europa emergent, campió de lliga el 1923, subcampió de la Copa del Rei el mateix any davant l'Athletic Club i posteriorment, l'any 1928, fundador de la Primera Divisió. En ple creixement del conjunt gracienc, era habitual en aquells temps fer gires internacionals de partits amistosos. La temporada 1926/1927, el club presidit per Joan Matas i Ramis va organitzar una gira per Alemanya. El 19 de juny del 1927 l'Europa va guanyar 2-4 l'Hertha de Berlín a l'estadi, ja olímpic com a denominació -havia de ser la seu dels jocs del 1916 però va esclatar la Primera Guerra Mundial- però que no va exercir com a tal a la pràctica fins l'any 1936, ja amb Hitler al poder i totalment remodelat.

El quadre gracienc va ser el primer català en disputar un partit al 'Deutschlandstadion', originalment anomenat 'Grünewaldstadion', inaugurat el 1913 amb capacitat per a 32.000 espectadors. Aquella gira va comptar amb quatre amistosos més de nivell: Hamburg-Europa (3-1), Bayern de Munic-Europa (4-1), Stuttgart-Europa (0-0) i Manheim-Europa (3-1). A la foto superior veiem l'equip de l'Europa a l'Olímpic de Berlín abans de la seva remodelació i instants abans de la disputa del partit contra l'Herta. De dalt a baix i d'esquerra a dreta els jugadors Bordoy, Creixell, Monleón, Pellicer, Bestit, Pelaó, Gàmiz, Serra, Florenca, Maurici, Artisus, el tècnic Mr. Karl Heinlein, Cros, Alcoriza i Alcázar.