Europa-Terrassa: 104 anys de duels oficials

17 Juny 2020 Xavier Vidal
Europa i Terrassa se saluden en el darrer precedent en lliga el passat gener Europa i Terrassa se saluden en el darrer precedent en lliga el passat gener Arxiu CE Europa (Àngel Garreta)

Un total de 86 partits oficials formen part de l'historial dels Europa-Terrassa, també en format de promocions i... també a partit únic!

Curiosament, el primer partit oficial entre graciencs i egarencs i el darrer (el del proper juliol buscant una plaça a la final de l'ascens a Segona B) tindran el mateix format: partit únic, promoció i a camp netural. Com és això? Corria el 9 de juliol de l'any 1916, just 104 anys i 11 dies abans del play-off que es jugarà aquest 2020, quan Terrassa i Europa van jugar un partit decisiu per l'ascens a la màxima categoria del Campionat de Catalunya al camp del FC Barcelona i a partit únic. Va ser la primera vegada que l'estadi del Barça acollia un Europa-Terrassa decisiu i, com veurem més endavant, no va ser la darrera. Fruit d'un encontre dur, els europeistes van caure 5-2 i es van quedar sense ascens.

Al llarg d'aquest segle de duels entre l'equip escapulat i l'equip vermell, hi ha hagut 86 duels oficials, guanyant l'Europa 39 d'ells, el Terrassa 28 i sumant tots dos 19 empats. Sis d'aquests duels corresponen a format de promoció (sigui d'ascens o permanència). Tots dos conjunts s'han trobat també en partits de Copa d'Espanya, Campionat de Catalunya, Segona Divisió, Segona B, Tercera i Regional. Des del 2010, any en què el Terrassa baixa de Segona B, tots dos equips s'han vist les cares en lliga cada temporada fins avui: tota una dècada, el període més llarg de duels consecutius.

200616 terrassa AEl partit més llarg de la història també és una promoció

El duel de duels, la 'mare' de tots els Europa-Terrassa i que va passar a la història del futbol, va tenir lloc l'any 1966. L'Europa, llavors a Segona Divisió, va disputar la promoció de permanència a la segona categoria professional davant un Terrassa de Tercera que volia arribar a la divisió de plata del futbol estatal. A l'anada, a Terrassa (19 de juny) derrota per 1-0. A la tornada, a Sardenya (26 de juny) victòria per 1-0. Així doncs, calia un tercer i definitiu partit de desempat (el 29 del mateix mes) i, segons el reglament d'aquella època, a jugar en camp neutral per decidir-ne el final vencedor.

De nou a escena, i com ja hem apuntat abans, va entrar l'estadi del Futbol Club Barcelona, en aquesta ocasió el Camp Nou. Davant 25.000 espectadors, Europa i Terrassa van passar a la història d'aquest esport disputant el duel més llarg dels respectius clubs. El partit clau es va resoldre en un total acumulat de... 154 minuts! Amb 3-3 al marcador finalitzant els 90 minuts, es va jugar una pròrroga de 30 minuts que també va finalitzar sense gols. La normativa de l'època obligava a jugar pròrrogues suplementàries de 10 minuts "a finish", és a dir, fins que algú fes un gol.

Europa i Terrassa van signar 3 petites pròrrogues més de 10 minuts sense gols, fins que l'equip gracienc, per obra de Villodres, va fer el 4-3 al quart minut de la quarta pròrroga de 10 i superant els 90+30 minuts anteriors amb salvació de la categoria al sac. En total, 154 minuts. Un duel que va començar a dos quarts de set de la tarda i que va sentir el xiulet final a les deu de la nit. Simple i senzillament antològic!... i futurament irrepetible, és clar.

Les més grans golejades, a favor

Entre tants duels entre els dos conjunts, lògicament hi ha més d'una golejada, tant a favor com en contra. Això sí, les més inflades corren del cantó gracienc. L'Europa ha arribat a guanyar 8-2 (desembre de 1927, Campionat de Catalunya), 7-0 (novembre de 1928, Campionat de Catalunya), 6-1 (març de 1936, Campionat de Catalunya) o 5-0 (gener de 1952, Tercera Divisió i també agost 2015 a la mateixa categoria).