agenda

barra-banner-1
barra-banner-1
barra-banner-1

ELS GRANS DE CATALUNYA...

... Barça, Espanyol i el Club Esportiu Europa


Aquesta afirmació és indiscutible... almenys si ens referim als anys 20 del segle passat. A falta d'una lliga estatal (la Primera Divisió es va fundar la temporada 28/29) durant aquells anys el Campionat de Catalunya era la màxima categoria del futbol pels catalans, dominada per tres grans equips. Barcelona, Espanyol i Europa es van repartir títols i sotscampionats d'aquest important trofeu, el més important que ha arribat mai a guanyar l'Europa, donat que en absència de campionat estatal, es pot afirmar, sense exagerar, que l'Europa va aconseguir ser campió de lliga de la màxima categoria una vegada a la seva història.

Aquest campionat de l'Europa va tenir lloc entre dos títols del FC Barcelona. Els blaugranes van guanyar el Campionat de Catalunya 21/22 i el 23/24, però la temporada 22/23, l'Europa, amb un 1-0 al partit decisiu contra els culés, disputat a Girona, va fer-se amb el títol de lliga, que li va valer disputar la Copa del Rei, trofeu del qual va arribar a ser finalista (va caure per 1-0 amb el campió, l'Athletic Club).

Durant aquella dècada l'Europa també va aconseguir 5 sotscampionats de lliga (2021, 21/22, 23,24, 26/27 i 27/28). Això el va fer ser considerat com un gran de Catalunya, fet que va reflexar la revista "Xut" en un dels seus números. A la vinyeta inferior es mostren els tres grans de l'època (Barça, Espanyol i Europa) com grans emperadors a cavall. A sota, dues persones se'ls miren i comenten: "Si bé, com sempre, Barcelona-Europa-Espanyol, Europa-Espanyol-Barcelona, Espanyol-Barcelona-Europa..." donant a entendre que la lliga catalana no podia ser cosa de ningú més. La segona persona li replica: "Això aviat semblarà un torneo a la antigua usanza".
 

Anys 30
Portada de la revista "Xut" del 2 de setembre de 1930 amb una vinyeta gràfica
que feia referència humorística als millors equips catalans de tota la dècada anterior

 

acidH TEB SpecialOlympics