Agenda
Resultats
Preu Entrades
Acreditacions

Tomàs Rosselló: el golejador oblidat

03 Març 2016 Xavier Vidal
Rosselló la temporada 1942-1943 Rosselló la temporada 1942-1943 Llibre 'Història d'un històric'

L'afany dels europeistes per seguir recordant i rescatant la seva memòria històrica, fins i tot descobrint capítols oblidats, permet posar en el lloc que mereix dins la taula de golejadors el futbolista Tomàs Rosselló.

Al llarg dels més de 100 anys d’història del club, hi ha diversos anys/temporades que, per diverses raons, no estan documentat d’una manera exhaustiva. Està clar que dels darrers 60 anys no falta cap informació bàsica, és a dir, alineacions, golejadors, etc. així com el dia a dia del club. Ara bé, un dels ‘forats negres’ que hi havia i que es podia resoldre amb temps i paciència, era la dècada dels anys 40 del segle passat. És per això que, des del departament de premsa i arxiu del club, ens hem proposat treure a la llum la màxima informació possible d’aquests anys i d’altres èpoques poc documentades, amb la finalitat que, de mica en mica , es pugui fer una fotografia més exacta del passat europeista.

Les raons per les quals els anys 40 restaven oblidats o no estudiats amb precisió podrien ser diverses. La primera és que la generació que ara ronda els 70 anys o més eren molt joves per viure-ho. Una altra raó és que els pares d’aquests nens d’aleshores acabaven de passar una cruel Guerra Civil, culminada amb la dictadura de Franco i, òbviament, tenien altres prioritats. Finalment, també podia ser que algú tingués o recollís aquesta informació però, malauradament, no ens hagi arribat, de moment, fins els nostres dies. De totes maneres i després d’una intensa i llarga recerca, ens hem trobat amb un golejador que havia quedat oblidat: Tomàs Rosselló. La veritat és que l’insigne i veterà soci europeista Carles Coll ja ens havia posat sobre la seva pista i els números li han donat la raó.

160303 rossello 1Rosselló va començar a l’infantil del Martinenc per després passar a l’Europa, on la temporada 1937-1938, i amb l’equip a la màxima categoria del futbol català, va disputar 12 partits del Campionat de Catalunya i va marcar 7 gols. El seu debut va tenir lloc en la primera jornada del Campionat, un 17 d’octubre del 1937, en un Europa 3 - Girona 1. El seu primer gol el va marcar a la jornada 5, concretament en la victòria escapulada per 0-2 al camp del Sabadell. Amb la Guerra Civil a les portes de Catalunya, les competicions futbolístiques van quedar suspeses i un cop finalitzat el conflicte bèl·lic, Rosselló va haver de marxar durant 2 anys a Andalusia. Rosselló va tornar a vestir la samarreta escapulada la temporada 1942-43, un curs molt complicat on només valia l’ascens a la Primera Regional A. L’Europa ho va aconseguir després de realitzar un gran campionat, i els 22 gols marcats per Rosselló hi van contribuir de manera decisiva.

Al final d’aquesta campanya el Granada, que jugava a Primera Divisió i era entrenat pel germà de l’exporter del Barcelona Franz Platko, el va fitxar juntament amb Casafont, Martín i Navarro. El canvi de categoria era molt important i sigui per la falta d’adaptació o per altres motius, només Casafont va arribar a disputar partits a Primera Divisió. Al mes de novembre del 1943 i ja amb el campionat en marxa, Rosselló i Martín retornaven a la disciplina escapulada. Malgrat tot, Rosselló va tenir temps encara per marcar 12 gols i proclamar-se campió de la Copa Federació. La temporada 1944-1945 va sumar 7 gols i, malauradament, una greu lesió el va tenir apartat durant la campanya 1945-1946. A la següent va marcar 6 gols i ja en la darrera temporada (1947-1948) i exercint de capità de l’equip -on jugava moltes vegades al mig del camp- va fer 4 gols més.

A tall d’anècdota direm que en el darrer partit que disputava com escapulat i que també coincidía amb la finalització del Campionat, va marcar el seu últim gol. Un cop fetes les sumes corresponents, ens dóna com a resultat que Tomàs Rosselló va marcar 58 gols (fins i tot en podria ser algún més però ens falten dades d’uns pocs partits) en les 6 temporades que va jugar, per un total de 118 partits disputats. Aquesta elevada xifra de gols el situa en la quarta posició del rànquing de golejadors europeistes; no en va, cronològicament, és el tercer gran golejador de la història fins arribar a mitjans del segle passat, rere els grans Antonio Alcázar (a qui supera d’un gol) i el mite Manel Cros, màxim golejador de tots els temps amb 99 dianes. És de justícia, per tant, que Rosselló “recuperi” un oblidat lloc d’honor entre els grans davanters que han vestit la samarreta escapulada i que la història deixi les seves aportacions.