agenda

barra-banner-1
barra-banner-1
barra-banner-1

L'Europa, pioner en futbol aplicant el test de personalitat Pro3

01 Desembre 2017
Víctor Martínez i Paco Segarra al Nou Sardenya Víctor Martínez i Paco Segarra al Nou Sardenya Àngel Garreta

El test de capacitació personal Pro3 és un test d'enorme èxit als Estats Units i que s'ha adaptat també per a l'esport europeu.

Des d'inicis d'aquesta temporada el Primer Equip de l'Europa treballa amb el psicòleg Manel Carballo aquest aspecte intern de la vida esportiva dels integrants d'una plantilla. El test Pro3 és el resultat de la revisió i adaptació del test PSCI (Professional Sports Character Inventory), conegut a Estats Units com «el test dels Giants», en referència a l'equip de futbol americà dels New York Giants, pioner a Estats Units en l'ús d'avaluacions psicològiques per a la selecció i el desenvolupament dels seus jugadors.

En paraules del CEO del projecte, l'exfutbolista Paco Segarra, "aquest és un test específic per a l'esport que té una qualitat que no tenen altres tests de personalitat, que n'hi ha molts. Aquest mesura tres àmbits que els altres no fan: com es comporta el jugador dins el camp, com ho fa a nivell de vestidor i a nivell social, i com es comporta dins el seu entorn personal". En paraules de Segarra "això permet treballar amb l'esportista des del minut 1 i millorar el seu rendiment allò on creiem que està més dèbil fent feina de camp de forma personalitzada".

Manel Carballo, psicòleg encarregat de tractar amb la primera plantilla escapulada exposa que "la principal diferència amb altres feines similars és que en altres feines les primeres setmanes són només per a conèixer la persona, a fons, la seva personalitat, etc. Aquest temps és molt més curt amb Pro3. Pots començar a treballar des del primer dia. El jugador, a més, té una devolució del test amb els seus resultats i s'hi reconeix. S'hi veu. Aquest factor ajuda a que treballi amb tu molt més ràpid, amb més confiança".

Tant Segarra com Carballo afirmen que dins les múltiples facetes d'un entorn esportiu a tots els nivells (tàctic, tècnic, emocional, esportiu, entorn...) l'apartat psicològic no guanya partits per sí mateix però ajuda a millorar la persona, el seu rendiment i capacitat i, unit al col·lectiu, pot aportar un plus de rendiment -segons objectius d'aquell col·lectiu- a final de temporada. Des del club, el president Víctor Martínez admet que "el cos tècnic de la primera plantilla està encantat amb el projecte i els seus resultats, és una experiència molt positiva i ens agrada ser el primer club de futbol que l'aplica al nostre territori".

Característiques del Pro3

* Qüestionari de 297 preguntes de resposta múltiple
* 5 opcions de resposta per pregunta
* Aplicació individual o col·lectiva
* Temps variable entre 40 i 60 minuts o sense temps
* Pensat per a majors de 14 anys
* Anàlisi de 31 factors de personalitat aplicats a l'esport
* Anàlisi de factors en tres camps: competitivitat, sociabilitat i personalitat

L'acord de col·laboració entre el Club Esportiu Europa i Pro3 està obert a ampliacions futures en diferents àmbits del club. Per a més informació sobre aquest revolucionari test podeu consultar el lloc web oficial de Pro3.