Agenda
Resultats
Preu Entrades
Acreditacions

Centenari de l'arribada de Manuel Cros

01 Abril 2022 Cris Rosique

El primer d'abril de l'any 1922 arribava a l'Europa un davanter fort i dur provinent del Júpiter. Es convertiria en la més gran llegenda.

Nascut l'1 de setembre de 1901 a Calanda, Teruel, Manuel Cros i Grau va arribar a Catalunya sent un nen, on hi estaria vivint pràcticament tota la seva vida, considerant-se un català més (per aquest motiu va representar a la Selecció Catalana en diversos partits). El fitxatge del jove davanter de 21 anys per l'Europa, es confirma a nivell de signatura i segons la premsa de l'època, el 3 d'abril de 1922.

Amb la marxa de Vicenç Martinez al Barça i la mala ratxa golejadora que estaven passant els davanters Alegre i Balaciart, l'Europa necessitava urgentment un nou davanter per l'esquema de joc. Abans de formalitzar la seva arribada, va debutar en dos partits amistosos contra el Gradjanski croat (actual Dinamo Zagreb) disputats l'1 i 2 d'abril. A causa de la gran actuació que va realitzar Cros en aquests amistosos, on va marcar 3 gols entre els dos partits, i la bona impressió que va causar a la parròquia europeista, la directiva comandada per Joan Matas no va dubtar en cap moment de fer oficial l'arribada d'aquest davanter provinent del CE Júpiter.


 

Es dona el cas que Cros ho tenia pràcticament fet amb el Martinenc, però va decidir canviar de parer per acabar signant amb l'Europa. Un canvi d'opinió que marcaria la història d'una època del futbol del nostre país. Aquí trobem un article detallat de l'historiador Xavier Vidal sobre com es va efectuar l'arribada del mite a l'Europa (llegir article).

A partir d'aquí i amb l'èxit de la temporada següent (la 1922/1923) on es va guanyar el Campionat de Catalunya i es va arribar a la final de la Copa del Rei, neix el mite i la figura d'un jugador que va canviar exponencialment la història del club, sent l'artífex de l'època més daurada de l'Europa junt amb altres grans futbolistes com Alcázar, Serra, Julià, Bordoy, etc. A part de ser una icona popular del futbol català als anys vint del segle passat, a l'altura de Samitier (FC Barcelona) i Zamora (RCD Espanyol), també era reconegut per ser un referent de la moda a la ciutat comtal. El seu característic pentinat va causar furor i era bastant comú tallar-se el cabell “a l'estil Cros” a les barberies de la ciutat (llegir article).

Cros va ser un atrevit i fort davanter que va jugar un total de 157 partits en 10 temporades (de la 1922/1923 a la 1930/1931), marcant 114 gols en partits oficials, sent així el màxim golejador de la història de l'Europa. També ostenta el rècord de ser el primer jugador en l'història de la lliga espanyola en marcar un 'hat-trick' pur, realitzat en un partit de la segona jornada contra l'Arenas de Guetxo. (llegir article).

Aquesta històrica efemèride ens coincideix amb la notícia de la proposta municipal per a batejar el petit passatge que hi ha darrere l'estadi, entre els carrers Pau Alsina i Sardenya, amb el nom del jugador nascut a Calanda i reconegut mite del CE Europa (llegir article).